top of page

Vad motiverar oss?


Vad motiverar oss som medarbetare? Svaret blir säkert väldigt olika beroende på vem som får frågan. Något som inte går att glömma är dock att vi alla är människor och det finns vissa grundläggande behov. I boken Full Engagement (Inspire, Motivate and Bring Out the Best in Your People) använder sig Brian Tracy av Maslows behovstrappa för att förklara de anställdas behov och hur de påverkar deras prestationer.

Innan de grundläggande fysiska behoven och behovet av säkerhet och trygghet kan vi inte fokusera på något annat. Behovstrappan används bland annat inom marknadsföring men dessa grundläggande behov styr oss även på arbetsplatsen. När till exempel Ericsson nu i mars varslade samtliga av sina 400 anställda i Katrineholm skapar det en otrygghet som försämrar de anställdas prestation - fokus hamnar på att hitta tillbaka till tryggheten.

På toppen av trappan finns den verkliga utmaningen för organisationen - att tillfredsställa de anställdas önskan till självförverkligande. Alla kanske inte söker det på jobbet utan gör det istället på fritiden men för att en anställd skall ge det där lilla extra på jobbet krävs att personen får något tillbaka, utrymme att växa och utvecklas i sin yrkesroll. Som Katarina och Gisela som driver HR podden säger i poddens första avsnitt: "När du har lyckats locka till dig de bästa, kommer de att vilja stanna kvar, kommer de att put up med hur det är här".

Kommentera
Kategorier
Inga taggar än.

Ditt meddelande har skickats!

bottom of page