top of page

Totalkommunikation och att våga visa sig mänsklig

Det är alltid intressant att läsa om kommunikationschefers idéer om hur en organisation skall ledas ur ett kommunikativt perspektiv.

Erik von Hofsten är informationschef på Folksam. I en intervju som går att läsa på Sveriges kommunikatörers hemsida säger han bland annat att "Teknik- och samhällsutvecklingen har gjort den gamla uppdelningen intern och extern kommunikation föråldrad." Han menar att det är viktigt att samma budskap kommuniceras ut till alla målgrupper - går det t.ex. dåligt för företaget går det inte att kommunicera det internt och sedan skicka ut ett motsatt budskap i de externa kanalerna. Istället skall totalkommunikation råda, det vill säga alla skall nås av samma budskap även om det kanske är formulerat på lite olika sätt beroende på målgrupp.

En av orsakerna till att det inte går att skilja kommunikationen åt är att målgrupperna delvis innehåller samma personer. Tittar vi t.ex. på en organisations Facebook-sida består många av dess följare av anställda. Den externa kommunikationskanalen fungerar alltså även som en intern kanal.

Jag håller med i det resonemanget - för en medarbetare blir det en extra påfrestning att "hålla skenet uppe" om de interna och externa budskapen blir allt för olika, men frågan är hur man ska göra istället? Att gå ut externt med budskap som säger att det går dåligt ekonomiskt, att det är konflikter på arbetsplatsen eller något annat problematiskt kanske inte heller skulle göra organisationen en tjänst.

Erik menar att det inte är hållbart att bara sända ut positiva budskap - det är bättre att det finns en transparens. Det kan vara så. I boken Millionare Messanger skriver (den väldigt amerikanska) livscoachen Brendon Burchard att det bästa sättet att nå människor och få deras sympati inte är att berätta om sina framgångar utan om sina motgångar. Den regeln kanske inte gäller fullt ut för organisationer och företag men kanske kan vi ändå få människors engagemang och tillit om vi ibland visar oss lite mjuka och mänskliga, även som organisation.

Jag tror däremot att det är viktigt att inom organisationen ha ett öppet samtalsklimat kring eventuella problem. Risken finns ju annars att den interna dialogen blir självcensurerad. Kanske kan ett sätt vara att tillsammans med medarbetarna diskutera hur vi ska kommunicera externt kring den berörda frågan.

Kommentera
Kategorier
Inga taggar än.

Ditt meddelande har skickats!

bottom of page