top of page

En helhetsbild växer fram


I takt med att jag avverkar delkurs efter delkurs i min utbildning växer en tydligare bild fram av det kommunikationsbehov som finns i organisationer. Det handlar om hur man planerar kommunikationen med sina kunder, uppdragsgivare, pesonal, ledning. Det handlar om att samla in information kring den omvärld organisationen befinner sig i och hur den informationen sedan skall komma till nytta för framtida beslut.

Kommunikation handlar om att samla, spara och sprida den kunskap och information som finns hos människorna i organisationen samt hur olika typer av innehåll skall organiseras och spridas både internt och externt på till exempel intranät, publika webbplatser och sociala medier men även i tryckt form.

Kommunikation handlar också om hur innehållet är formulerat och formgivet för att på bästa sätt nå fram till sin målgrupp.

Det blir mer och mer klart för mig att situationen är oerhört komplex och att det är svårt - om inte omöjligt - för en större organisation att möta de kommunikativa utmaningarna utan en eller flera kommunikatörer som jobbar specifikt med att samordna hela organisationens kommunikation. Det kan vara i form av en strategisk kommunikatör eller genom ett team av interna och externa kommunikatörer med en inblick i hela organisationen, från ledningsgrupp till enskilda arbetsuppgifter. Att kommunicera rätt kräver öppenhet vilket i sin tur kräver en modig organisation som vågar dela med sig - även när resultatet inte var lyckat.

Att börja rota i en organisations kommunikation är lite som att gå på upptäcktsfärd i ett ödehus. Med skräckblandad förtjusning beger du dig från rum till rum, ibland blir du skrämd av det du ser men oftast hittar du dolda skatter som bara väntar på att putsas upp och förvandlas till något fint.

Kommentera
Kategorier
Inga taggar än.

Ditt meddelande har skickats!

bottom of page