top of page

Mål som går att uppfylla

Jag var nyligen på en föreläsning med Olle Anfelt, pedagog och ansvarig för ledarutvecklingen inom Sveriges olympiska kommitté. En av de saker jag fastnade mest för under Olles föreläsning var en del då han pratade om hur vi kan uppnå våra mål. Olle menar att det måste finnas en riktning framåt och mål som är "magnetiska" och som jag alltså vill dras till. Men hur skapar jag magnetiska mål kanske du undrar nu. Jo, Olle menar att ett mål behöver vara samstämmigt med dig och dina intressen och kärnvärden för att bli riktigt magnetiskt. Målet behöver också vara kopplat till ditt självbestämmande - alltså inte vara ett tvingande mål. Det är också bra om målet har något mätbart värde så det går att avgöra om det har uppnåtts eller hur nära du kommit. Olle lyfter fram fyra kategorier som kan beskriva hur troligt det är att ett mål blir uppfyllt:

  • Mål som kommer från yttre krav och måsten har väldigt liten chans att bli uppfyllda.

  • Mål som bygger på ett borde eller måste har liten chans att uppfyllas.

  • Mål som bygger på ett intresse och som man gärna jobbar med har stor chans att uppfyllas.

  • Mål som bygger på ett kärnvärde och är något som man älskar har mycket stor chans att uppfyllas.

Hur kan vi då applicera den här kunskapen på en arbetsplats? Målen där är ju sällan kopplade till ett kärnvärde hos en individ. Ofta är nog inte lönen ett rillräckligt starkt incitament. Kanske kan lönen i kombination med viljan att göra ett bra jobb skapa motivation men risken är att vi ändå bara hamnar på ett "borde". Om målen är tillräckligt konkreta så att de går att koppla direkt till arbetsuppgifterna på en enhet, en yrkesgrupp eller allra helst en individ är chansen större att komma närmare ett högre personligt engagemang i måluppfyllandet. Att jobba mot verksamhetsövergripande mål som inte på ett realistiskt sätt har överförts till verksamheten eller individen är nästan omöjligt och framför allt väldigt oinspirerande. Jag har själv suttit på arbetsplatsträffar där verksamhetsplaner med mål har presenterats och senare verksamhetsberättelser med måluppfyllelse redovisats och undrat var dessa siffror eller redogörelser kommer ifrån.

Olle menar också att målen måste vara realistiska. För högt satta mål skapar stress men för lågt satta gör dig understimulerad. Den ideala zonen är ett mål utmanar din förmåga lagom mycket, vad som är lagom varierar från person till person eftersom vi är bra på olika saker och har olika egenskaper.

Det är verkligen inte lätt att skapa verkligt konkreta och relevanta mål men jag tror att alla vinner på det i längden.

Kommentera
Kategorier
Inga taggar än.

Ditt meddelande har skickats!

bottom of page